Montse Surroca, Teresa Jordà i Concepció Veray valoren la legislatura al Congrés de Diputats

MONTSERRAT SURROCA, TERESA JORDÀ I CONCEPCIÓ VERAY DIPUTADES GIRONINES A LES CORTS ESPANYOLES

gidona20151026181629 Estic davant de les tres gironines que segurament tenen més influència a Madri d. Totes tres van ser escollides diputades al Congrés de Diputats pel s grups de Convergència i Unió , Esquerra Republicana i el Partit Popular. La situació política a Catalunya va fer que el passat mes d ’ agost la coalició de CiU es trenqués i , per tant , que Montserrat Surroca passés a ser membre només d ’ Unió aquests últims mesos. Aquestes tres dones representen les tres opcions polítiques que hi ha actualment sobre la taula en tot allò relatiu al que es coneix com el Procés .
VALORACIÓ DE LA LEGISLATURA

La magnífica terrassa de l ’Hotel Nord 1901, al centre de Girona, amb una petita piscina i amb molta vegetació , é s i deal per mantenir una conversa tranquil·la amb les tres polítiques. La majoria absoluta del PP al Congrés de Diputats és el tret de sortida de la conversa. Com s ’ ha gestionat? Qu è s ’ ha fet? Què s ’ ha deixat de fer? Per Montserrat Surroca la valoració és negativa : No hi ha hagut grans temes en els quals hi ha gi hagut consens , malgrat que diferents temes s ’ han desencallat , com és el cas de la Biblioteca P rovincial de Girona després d ’ anys i anys de reivindicacions. Hi ha t emes a mig resoldre com és la N-II, on els pedaços continuen sent una realitat al territori. I també hi ha t emes pendents com l ’ Arxiu Històric , que malgrat tenir pressupost no s ’ acaba de realitzar . Teresa Jordà qualifica d ’ absolutíssima la majoria absoluta del PP : En la qual hi ha hagut poc di àleg i nul·la negociació en la majoria dels temes que afecten aGIDONA-920151026181912l s gironins, amb un dels pitjors pressupostos pel que fa a inversions tant a Catalunya com a les comarques gironines. I malgrat que a principis de la legislatura ens vàrem plantejar tots els partits amb representa ció gironina la creació d ’ un petit lobby per tractar i desencallar diferents temes que afecten a les nostres comarques, la manera de fer del PP amb els seus 186 diputats ho ha fet del tot impossible . Per Concepció Veray la valoració, com era de preveure, ha estat molt positiva : M ’ hagués agradat poder fer més per Girona, més inversions i projectes en què totes hi estiguéssim d ’ acord, però la situació de les finances espanyoles que el PP es va trobar després de la le gislatura de Rodríguez Zapatero no permetia cap alegria en aquest sentit. I són moltes les províncies espanyoles que també necessiten finançament per a invers ions necessàries. I tot no es pot fer. Però , així i tot , s ’ ha fet el desdoblament de la N-II en el tram sud i hem realitzat els estudis, que no s ’ havien fet mai, pel tram nord que connecta amb la frontera fr ancesa i , sobretot , la connectivitat de l ’ alta velocitat, cosa que demostra que Girona era una priorita t pel govern del Partit Popular .

ELS REPTES DE FUTUR

Teresa Jordà es mostra taxativa quan es parla del futur proper : Espero que dintre de divuit mesos no hàgim de buscar res al Congrés espanyol perquè això v oldrà dir que tenim les estructures d ’ e stat necessàries per tal de donar benestar a tots els catalans i , per tant , a totes les necessitats gironines des de la nova República catalana . Montserrat Surroca , i ara sí parlant com a líder d ’ Unió Democràtica, espera : P oder restablir els ponts de diàleg que ara mateix estan trencats si la nostra formació té representació a les Corts espanyoles. I continuar treballant per resoldre les mancances que tenen les comarques giro nines com l ’ A rxiu H istòric , els camins de ronda, la N- II ; així com temes més generalist es com la reducció de l ’ IVA cultural, un tema en què he estat treballant molt durant aquesta legislatura . Concepció Veray afirma que des del PP s ’ està obert al diàleg, responent així a Montserrat Surroca : Qui ha trencat el di àleg ha sigut el senyor Mas no el senyor Rajoy i pels propers anys el que desitjo és que tot torni a la normalitat i que , en cap cas , se ’ ns plantegi un escenari com el que diu la Teresa Jordà . Jo vull una Catalunya dintre d ’ Espanya i , per tant , europea .

EL PROCÉS SOBIRANISTA A CATALUNYA

Tinc al davant tres dones que representen les tres opcions possibles del que s ’ ha anomenat el Procés sobiranista de Catalunya . A favor de la independència, trobem la Teresa ; en contra, la Concepció ; i en una tercera via, la Montserrat, que no vol ni una cosa ni l ’ altra, sin ó: U n referè ndum pactat amb l ’ E stat espanyol amb el qual els catalans puguin decidir lliure i legalment el que volen ser . I en aquest moment é s quan la tranquil·litat del pati de l ’ hotel on fem l ’ entrevista es dóna per acabada. El procé s és també sentiments i enraonar costa mé s. Arran de les passades eleccions autonòmiques, que ja per tothom són considerades plebiscità ries, independentment del partit que representen perquè tothom suma vots o escons de la manera que més li convé , Concepció Veray nega la major ia i afirma que : L es posicions independentistes tenen menys vots i menys diputats que l ’ any 2012. Al 2012 la suma de les forces de CiU, ERC i les CUP sumaven 78 escons i ara en sumen 72. Aquesta és la realitat! . Tant Teresa Jordà com Montserrat Surroca neguen amb contundència tal afirmació, perquè al 2012 , com diu la Teresa : Els únics grups que portaven la independència en e ls seus programes eren ERC i la CUP i , per tant , no es poden comparar els resultats del 2012 amb les passades eleccions perquè tot el panorama ha canviat. Mai al P arlament de Catalunya hi havia hagut una majori a parlamentària independentista. I aquesta és la realitat ! . Montserrat Surroca malgrat estar, també físicament, al mig del debat nega que al 2012 els diputats de l ’ extingida CiU estiguessin a favor de la independència : P erquè justament el nostre programa electoral no parlava d ’ independència. Parlav a de consulta, de referèndum, de pacte fiscal i d ’ estructures d ’ e stat. No m ’ agrada que a Unió se ’ ns catalogui com a tercera via. Defensem Catalunya com a nació des de l ’ any 1931 . A Unió mai hem anat amb un programa independentista. Viv im amb dos monò legs i el que necessitem és diàleg . Sentint les tres versions del p rocés, que més que dos monòlegs n ’ hi ha tres, no veig cap possibilitat d ’ arribar, ja no , a un consens, sinó només a un simple acord. Malgrat que els discursos són apassionats per totes bandes, el millor és passar a un altre tema. Qui pugui resoldre i posar en comú les tres opcions serà mereixedor d ’ un Premi Nobel!

COM VIUEN EL PROCÉS

Com es porta la convivència pel fet de ser catalans i amb unes idees det erminades sobre el procés amb amics i familiars? Ja no es parla de política als sopars familiars co m deia el m inistre d ’ Interior, català per cert, Jorge Fernández Díaz? Montserrat Surroca afirma que : Malgrat les discussions com les que estem tenint ara mateix en aquesta taula, convivim bastant bé i pací ficament. El debat polític està pujat de to, és cert, però no no to cap animadversió diferent de quan no es parlava del procés. Tinc familiars i amics que est an més propers a les tesi s sobiranistes i d ’ altres que pensen com Unió. Tinc bona relació amb tothom, semp re i quan siguin bones persones, independentment del color polític. P erò t ’ haig de dir que en cap cas la política ha influït en la meva vida personal. No parlo les 24 hores de política! . Concepció Veray assenyala que: T ots som persones adultes i , gr àcies a Déu , sabem separar les qüestions polítiques de les personals. Jo quan quedo amb els meus amics i ntento no parlar de política i mai els demano el vot. Ells em respecten i jo els respecto. Tinc amics sobiranist es i també amics proper s als s ocialistes i jo me ’ ls estimo amb bogeria. El respecte és la base de tot! . Teresa Jordà reconeix que: E l meu grup mé s íntim de familiars i amics a Ripoll són sobiranistes, malgrat que sempre hi ha qui em pregunta si no es podrà arribar a algun acord i enraonem sobre el tema sense cap problema. Jo l ’ única amistat, i quan dic amistat parlo d ’ amic de debò , que tinc al PP és la Concepció Veray. Però intento tenir bona relació amb tothom, sóc oberta i molt empàtica i per posar-te un exemple esmorzo cada dia amb dues diputades populars a Madrid . Concepció Veray es reafirma en l ’ amistat amb la Teresa Jordà : Amb la Teresa ens haguéssim fet amigues si haguéssim coincidit en qualsevol alt re context que no fos el polític, però és una de les amigues que m ’ emporto del Congrés. Les amigues es poden comptar amb els dits d ’ una m à i ella n ’ és una. Independentment d el que passi el 20 de desembre d ’ aquest any o dintre de quatre anys, jo sé que sempre puc comptar amb la Teresa i ella sap que pot comptar amb mi .

A QUÈ ES DEDICARAN QUAN DEIXIN LA POLÍTICA?

Els agrada el món de la política, en gaudeixen, hi senten passió, però totes tres es mostren molt disciplinades amb els seus respectius partits. Si les necessiten compten amb elles i, sobretot, si són votades per la ciutadania, a totes tres els agradaria repetir com a diGIDONA-520151026181756putades. Però si algun (o tots) els factors no confluïssin, qui té més clar el que faria amb la seva vida professional fora de la política és la Montserrat Surroca , no sé si com a premonició del que pot passar amb Unió després de no aconseguir cap diputat al Parlament de Catalun ya : Jo só c advocada. He estat onze anys exercint l ’ advocacia i , fins ara, vuit anys com a diputada ; i el meu futur fora de la política passarà per tornar al Dret. Malg rat que no sigui allò habitual, gaudia molt fent el torn d ’ ofici per la sensibilitat social que tinc , malgrat que estic especialitzada en d ret c ivil i m atrimonial. I el que passarà ja ho veurem. A les passades eleccio ns , a Unió la van votar més de 100.000 persones i realment estem en moments de canvi, no n om és a la política catalana sin ó també a l ’ espanyola, i tot està per veure . Teresa Jordà hi afegeix en broma : Si no surt, la fitxarem com a futura magistrada del Tribunal Constitucional de la República catalana! . Ja seriosament Teresa Jordà es mostra també molt disciplinada amb el seu partit : Continuaré donant guerra des d ’ allà on sigui i des d ’ on el partit vulgui. De moment sóc regidora a l ’ Ajuntament de Ripoll i estic disponible per a tot allò que el meu partit cregui que puc ser mé s útil. Sóc historiadora i m ’ agrada molt la docència i el que hagi de venir vindrà , i ho encararé amb la mateixa força i passió que fins ara. El que s í tinc clar és que continuaré lluitant per aconseguir la llibertat pel meu país! .

 

Enllaç a la publicació digital:

http://www.gidona.cat/component/article/article/montse-surroca-teresa-jorda-i-concepcio-veray-valoren-la-legislatura-al-congres-de-diputats.html

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies