4 Març, 2015

Article publicat a l’ Hora Nova: El civisme no té color, ni a Figueres ni enllocHi ha problemàtiques veïnals a molts punts de Figueres, relacionats la majoria amb diverses manifestacions d’incivisme. Patim un dèficit de convivència que el govern de CiU no ha sabut resoldre mai, o no ha tingut prou interès, tot i que s’ha denunciat per totes les vies possibles des de l’oposició o la ciutadania i, sovint, els veïns han de buscar un canal per ser escoltats a través de la premsa o de les xarxes socials.
Mentrestant, nosaltres hem proposat una eina moderna i tecnològica per fer arribar aquestes queixes de forma àgil a l’administració i se’ns ha ignorat.
No cal explicar perquè un grapat d’aquests temes es concentren allà, on finament ens referim, a “l’Oest de la ciutat”, un eufemisme que recorda aquelles històries del llunyà oest sense llei que apareixia a les pel·lícules de cowboys.

Avui toca parlar d’una església protestant que es troba al carrer Avinyonet i des de fa un any i mig incompleix normatives municipals i provoca greus molèsties als veïns, sense cap mena de respecte. S’hi celebren reunions de molta afluència cada vespre durant tots els dies de la setmana, amb profusió de càntics i música en viu degudament amplificada a gran volum. Els conflictes tenen origen en un tema de sorolls que no existiria si els responsables complissin les ordenances. Però hi subjau una greu actitud d’incivisme i han preferit buscar l’enfrontament amb prepotència que no pas l’acord i l’adequació del local als usos que s’hi fan.
Els responsables del perjudici s’escuden en l’acusació que són víctimes del racisme, quan això no hi té res a veure, i els polítics s’encongeixen perquè tenen por de ser vistos com racistes.

D’aquesta manera, els regidors s’han anat passant el tema d’un a l’altre, com una patata calenta. Entre la manca de lideratge que pateix aquest Ajuntament i el ball de competències entre els polítics, els afectats no troben ningú que els resolgui el tema.
Paral·lelament, els responsables del centre deixen de cridar o abaixar el volum cada vegada que algú hi va a prendre mesures del soroll, i a l’esquena, quan creuen que ningú els veu, actuen amb arrogància i de forma amenaçadora per defensar allò que consideren ben seu.

Si el grup del PPC governés, seria rigorós i ens comprometriem amb l’aplicació de les ordenances. I no veiem en això cap dèficit democràtic, perquè clarament aquest conflicte no té res a veure amb el caràcter religiós d’aquesta congregació en particular o amb l’ètnia dels seus feligresos, per molt que ells vulguin aprofitar-ho en benefici de la seva immunitat.

Si es tractés d’un local d’oci nocturn, d’una escola de música o qualsevol activitat que generés sorolls, tothom entendria el que passa. L’Ajuntament exigiria el compliment de les ordenances i, en cas contrari, procediria al tancament del local.
Els partits que han governat Figueres, especialment CiU i PSC, han sigut víctimes d’un bonisme a l’hora de tractar temes com aquest. Han sigut més que permissius i han concedit privilegis, creant perillosos precedents dels quals ara no ens en sabem desempallegar.

La llei és igual per tothom i no entén de colors o religions, que per això se la representa cega. Però alguns han pensat més en guanyar-se els vots de la comunitat d’un barri i han sigut permissius amb temes de civisme i convivència fins a fer-la impossible.

Si nosaltres fóssim al govern local, no tindríem cap complex en aplicar les normatives i ordenances, d’igual manera que ens les fan complir a tots. Potser passaríem alguns moments durs però ,al final, obtindríem una ciutat més habitable per a tots, fins i tot per aquells que ara no les compleixen, i viriuem envoltats de millors condicions de benestar.

Tenim experiència en aquesta ciutat i sabem que si els temes no s’afronten amb coratge s’acaben fent més grans i crònics i aleshores no hi ha qui desfaci la bola. Hem de reemplaçar als que fins ara han governat Figueres, perquè està clar que ells no seran mai capaços de resoldre el tema de l’Oest de la ciutat.

 

MªÀngels Olmedo Delestal

Portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament de Figueres


Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!